Selecteer een pagina

Teamcoaching

Hiërarchie is uit en teams zijn in. Voor veel organisaties is het werken met teams een actueel thema. Er zijn veel boeken over geschreven en ook de rol van de baas is aan verandering onderhevig. Van strak sturen naar coachend leidinggeven is een term die je vaak hoort. Sommige bedrijven gaan heel ver zoals het bedrijf Semco van Ricardo Semler (ter inspiratie: uitzending van Tegenlicht en zijn boek). Medewerkers van Semco bepalen zelf hoeveel ze verdienen en beoordelen hun baas.

Het klinkt allemaal eenvoudig, zet een groep professionals bij elkaar en je hebt een team. Maar in de praktijk blijkt dat mensen, zonder het zich te beseffen, vast kunnen zitten in oude patronen. Een mogelijk gevolg daarvan is dat prestaties achterblijven en dat de optelsom van goed functionerende professionals onvoldoende is om als organisatie excellente prestaties neer te zetten.

Voordelen van een teamcoach:
  • Stimuleren van betrokkenheid van teamleden zodat ze kritischer en actiever worden;
  • Leer- en ontwikkelprocessen ondersteunen en stimuleren;
  • Versterken van teameigenaarschap;
  • Versterken van groepscompetenties;
  • Patronen inzichtelijk en bespreekbaar maken.

Teamcoaching vindt plaats op de werkvloer en niet op de hei. Als coach ga ik samen met het team (inclusief de leidinggevende) op de werkvloer aan de slag. Mijn doelstelling is om het team te coachen en te laten groeien en bloeien, meer plezier en betere prestaties. Mijn rol is een tijdelijke rol waarbij ik vanuit een onafhankelijke positie het teamgevoel aanwakker. Ik stimuleer om zelf het eigenaarschap (mijn rol) over te nemen.

Een teamcoach laat een team zelfstandig zijn doelstellingen bereiken.

Wat kan ik voor je betekenen?

Ik help jou om jouw team te laten uitblinken en teamdoelstellingen te realiseren. Het eigenaarschap bij het team neer te leggen en en niet ieder voor zich en de manager voor allen. Patronen/opvattingen en het interactieproces bespreekbaar te maken zodat er collectief geleerd kan worden. Dit alles met als doelstelling het rendement en werkplezier te vergroten.

Zin om te beginnen?

Ik wel, ik ben benieuwd hoe ik voor jouw bedrijf teamresultaten kan vergroten.

NEEM CONTACT MET ME OP!

team / teamcoach / teamcoaching